Velkommen til babyLivia 🧒🏽  OBS: produkter med gravert navn har levering i januar da våre kollegaer har tatt juleferie 🎄
WooCommerce Currency Switcher

HJEMMELAGET BABYGRØT – OPPSKRIFTER

Det er en jungel av oppskrifter, påstander, merker og ulike type grøt når tiden er kommet for å introdusere grøt for babyen din. Jeg har samlet noen favoritter av hjemmelaget grøt i dette innlegget, bruk det du ønsker av det. Dersom du vil bruke morsmelk som væske kan du gjøre det, ellers kan du bruke vann. Disse oppskriftene gir 1-2 porsjoner grøt. Fyll opp #squeezy så har du med neste måltid på farten, eller bruk babyLivia mat-termos for å holde grøten varm gjennom dagen 🙂 

“Den første hjemmelaget grøten kan lages av hirse, som inneholder naturlig mye jern. Bløtlegg melet natten over eller mer. Det øker tilgjengeligheten av jern og andre næringsstoffer, og gjør grøten lettere å fordøye.

Bland gjerne inn litt fett i grøten, økologisk smørcocosa eller olje. Regelen er 1 ts fett per desiliter. I tillegg til å tilføre grøten gode fettstoffer som barnet trenger, får barnet også i seg vitaminer og mineraler.Senere, når barnet blir større (10 måneder), kan dere bruke fløte eller H-melk i grøten.

Hirsegrøt

1/2 dl hirsemel (hirseflak kan også brukes)
2 dl væske

Kok opp mel og væske og rør godt underveis, ca 2–3 minutter hvis kornet er bløtlagt på forhånd. Hilse inneholder naturlig mye jern. Inneholder ikke gluten.


Havregrøt 

2−3 ss havremel (eller havregryn til større barn)
1–1,5  dl væske

Kok opp mel og væske og rør godt underveis, 3–5 minutter hvis kornet er bløtlagt på forhånd. Kan kokes sammen med litt eple og noen dryss ceylonkanel, eller søtes med aprikosmos.


Bokhvetegrøt 

2–3 ss bokhvetemel 
1,5 dl væske

Kok opp mel og vann og rør godt underveis, 3–5 minutter. Inneholder ikke gluten.

Havre- og hirsegrøt

0,5 dl lettkokte havregryn
0,5 dl hirseflak
3 dl væske

Kok opp gryn, flak og væske under omrøring, 5 minutter hvis kornet er bløtlagt på forhånd. Inneholder ikke gluten.

Bokhvete- og havregrøt

2 ss bokhvetemel
1 ss havremel 
2 dl væske

Kok opp mel og væske og rør godt underveis, 3–5 minutter. Inneholder ikke gluten.

Grøt av sammalt enkorn, emmer, spelt eller hvete

4 ss sammalt mel
2 dl væske

Bland mel og væske og kok opp under omrøring, 6–7 minutter hvis kornet er bløtlagt på forhånd. Enkorn, emmer og spelt har en mildere form for gluten enn hvete. Økologisk korn inneholder mer næring.

Surgrøt

Surgrøt er super babymat og enkelt å lage hvis du baker surdeigsbrød og har surdeig tilgjengelig, se Denne melkesyregjærede grøten er lettere å fordøye enn ugjæret grøt, den smaker bedre og har en mer delikat konsistens. Den skal ikke stå og koke, og er derfor rask å lage. Surgrøt kan lages med ulike typer mel. Havre inneholder lite av ensymet fytase, mens rug har mye. Du får enda større utbytte av næringsstoffene fra havren om du blander 1 ss rug i grøten.

1 dl mel eller gryn (emmer, havre, spelt eller quinoa)
2 dl vann
1 ts surdeigsstarter
ca. 2 ss smør, olje eller kokosfett
1 ss frukt- eller bærmos

Bland mel, vann og surdeigsstarter. La grøtblandingen stå på kjøkkenbenken i ca. 12 timer. Ha grøten over i en kjele. Grøten blir ikke god om du lar den koke lenge, den skal bare kokes opp. Rør underveis. Tilsett smør, olje eller kokosfett, og ha i frukt- eller bærmos.

Jernrik mos av tørka aprikoser eller dadler

Tørka aprikoser og dadler inneholder i tillegg til jern mye A-vitamin. Mos av aprikoser og dadler er et næringsrikt søtningsmiddel til grøt.

  • 250 g tørka aprikoser
  • 1 ½ dl vann

Legg aprikosene eller dadlene i bløt i vannet i 8-10 timer og kok dem så på svak varme under lokk i 20 minutter (i bløtvannet). Mos aprikosene eller dadlene med potetmoser og press mosen gjennom en sil for å få bort seige hinner. Mosen blir ganske tykk og smaken kraftig. Du kan spe med mer vann, og servere den som lunken suppe.

FOR SULTNE GRØTBARN

Dette er en hurtigmetode for å avkjøle grøten når den lille er utålmodig og sulten. Lag en porsjon fruktmos og frys den i isterningsposer. Når du har laget en porsjon grøt, putter du en isterning i grøten. Vips, så har grøten den rette temperatur og en deilig smak av frukt.”

Oppskriftene er fra boken “Babymat – det første året”.

WooCommerce Currency Switcher
© Baby Livia AS 2023
Lagt til i handlekurv